Ana Sayfa

26 Ekim 2013 Cumartesi

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi (fizik tedavi), yaralanma, hastalık, travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle, doğuştan veya sonradan oluşan, kalıcı veya geçici, kas iskelet sistemi, sinir sistemi, kardiyovasküler sistemindeki fonksiyonel yetersizliklerin saptanması ve bu fonksiyonel hareketlerin geri kazandırılması amaçlı yapılan sıcak-soğuk uygulamaları, egzersiz, masaj, elektroterapi, hidroterapi, ergoterapi vb yöntemler kullanılarak kişiye maksimum bağımsızlığının kazandırılmasıdır.
Fizyoterapide amaç,
bireylerin yaşamsal faktörleri sağlıklı olarak yerine getirebilmesini sağlamaktır. Fizyoterapi, fiziksel uygulamanın dışında duygusallık ve sosyal ilişkiler gibi unsurları da kapsar. Fizik tedavi, bu konunun eğitimini almış uzman fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır. 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kas-iskelet ve sinir sistemi hastalıklarında AĞRI ve HAREKET KISITLILIĞI gibi problemlerin çözümünü arar. Gerek fiziki ağrısı olan hastalarda; gerekse beyin kanaması, ortopedik ameliyat, kaza, doğumsal anomali gibi nedenlerle hareket kısıtlılığı, yürümede güçlük gibi sorunlarda hastanın durumuna göre en uygun fizik tedavi yöntemlerini kullanarak , hastanın hem fiziksel kapasitesini en üst seviyeye çıkarmayı, hem de ağrı gibi nahoş durumları gidererek yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastası bir bütün olarak düşünülmelidir. Bu sebepten fizik tedavi ve rehabilitasyon bir ekip işidir. Ekipte hasta, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman doktoru, fizyoterapist, iş-uğraşı terapisti (ergoterapist), psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire, bunun dışında hasta ve hastalığı ilgilendiren tüm sağlık personeli ile aile olmalı ve ekip ruhuyla çalışmalıdır.

Fizyoterapi dalları için tıklayınız.

Fizyoterapi eğitimi veren üniversiteler için tıklayınız.

Fizyoterapi nedir? Cevabı için tıklayınız.

Fizyoterapist kimdir? Cevabı için tıklayınız.

Fizyoterapistlerin çalışma alanlarını öğrenmek için tıklayınız.

Rehabilitasyon nedir? Cevabı için tıklayınız.

Rehabilitasyon çeşitlerini öğrenmek için tıklayınız.

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. harika bilgiler vermişsiniz elinize saglık
    https://www.yazarimsi.com/2021/05/fizyoterapist-kimdir.html

    YanıtlaSil